Niels Grøndahl fortæller:

BELGIERHINGSTEN DER ALTID STOD PÅ FLØJEN.

Som hingsteholder drømmer man altid om at have en hingst der aldrig bliver besejret, men findes den ?

Som ung og forholdsvis nyetableret hingsteholder i starten af 70’erne var der særligt en belgierhingst, som betog mig. Det var den smukke brune Espoir de Lippenhoeve søn – Beuth De Valore. Moderen var den fantastiske hoppe La Beaute efter avlsmatadorene Joubert – Hercule De Ligny.

Beuth De Valore var født 1968 og opdrættet hos den legendariske belgieravler Johannes Weinrich i Valore på Sjælland. Første gang jeg så Beuth var på Landsskuet i Herning i 1968. Her stod hans mor på fløjen med 24 point, ærespræmie og guldmedalje og blev udnævnt til skuets bedste hoppe af samtlige racer. Ved sin side havde hun et brunt hingsteføl med blis - det blev senere hingsten, som skulle opfylde mine drømme.

I 1971 blev Beuth De Valore fremstillet til kåring og blev kåret i 1 kl på fløjen. I 1972 som 4 år gentog han kunststykket. Senere samme år blev han fløjhingst på fællesskuet i Roskilde, hvor han erobrede den eftertragtede Sjællandspræmie for hingste. Senere samme år blev han tilkendt ærespræmie og Guldmedalje på Ungskuet i Herning med titlen som skuet bedste hingst af samtlige racer.

Flere fremtrædende hingsteholdere i Jylland havde forgæves forsøgt at købe dette pragteksemplar af en belgierhingst, men det var ikke lykkedes. Jeg rejste derfor til Gæstegård i Valore hvor Johannes Weinrich drev sit mønsterlandbrug. Her mødte jeg bl.a. Bette Åge (Jørgensen) som var Johannes Weirichs tro følgesvend og Leif Mundt som var fodermester på gården. Med Leif blev det også grundstenen til et lang venskab i belgieravlen. Tak for det Leif.

Jeg ankom til Gæstegård lørdag formiddag og søndag rejste jeg tilbage til Jylland, som den stolte ejer af min drømmehingst i lastbilen. Det var lykkedes. Interessen for hingsten var stor hos hoppejerne i Jylland, og der kom hopper fra hele Jylland både nord, syd, øst og vest. I 1973 blev Beuth De Valore fremstillet på Ungskuet og lokale skuer og høstede som oftest 24 point og ærespræmie.

I 1975 da Belgisk Hesteavl i Jylland kunne fejre sit 50 års jubilæumskue i Herning var der en udstilling af hingste og hopper, som var specielt udtaget af foreningen til at repræsentere den belgiske hest. Ved dette skue kunne Johannes Weinrich fejre en meget stor opdrættertriumf. Her blev 3 stk afkom - Beuth De Valore, Brilliant De Valore og hoppen Dorthe, alle efter hans guldmedalje hoppe La Beaute respektive fløjvindere af deres hold.

I 1977 kunne jeg stille en afkomstsamling efter Beuth de Valore, hvor han opnåede 1 kl. 1 gr 23 point. Senere blev Brilliant De Valore også tilkendt 1 kl.1 gr 23 point for sit afkom. Hoppen Dorthe var blevet mor til den betydelige røde Sultan af Dondelund som i 1977 leverede den store betydelige fløjhingst Baccus af Kjærsgård . Sultan var også morfar til Haralds Kjærs berømte skovhingst Espoir Af Granly. Det gamle opdrætter ordsprog om, at det gode blod fornægter sig ikke - holdt stand.

Med Beuth De Valore havde jeg dejlige oplevelser og knyttede lange venskaber i belgieravlen. Desværre mistede jeg Beuth midt i bedækningsæsonen og gode råd var dyre... men den historie får I en anden gang.