Historie

Dansk Belgisk Hesteavls historie

Dansk belgisk Hesteavl ( DBH ), er en forening som varetager de avlsmæssige forhold i hele landet. Belgisk Hesteavl Jylland ( BHJ ) og Øst Dansk Belgisk Hesteavlsforening ( ØDBH )er to selvstændige foreninger der er underlagt DBH.

Lidt om den Belgiske hest:

Heste fra Belgien har været populære i mere end 2000 år.

Allerede før Kristi fødsel roste de romerske kejsere de belgiske hestes hårdførhed og utrættelighed.
I middelalderen bar flamske heste ridderne med deres tunge rustninger og under Napoleonskrigene trak de kanonerne.

Målrettet avl med tunge belgiske heste begyndte for alvor i 1820'erne hvor det der svarer til landboforeningerne drev avlen frem til 1889 hvorefter hingstekåringen kom til at sortere under staten, som udpegede hingstekåringskommisionen.

Første verdenskrig var tæt på at ødelægge alt da enorme mængder af heste blev indskrevet til krigstjeneste og døde i stort tal.
Heldigvis lykkedes det ved målrettet indsats at samle stumperne, og belgierne genvandt hurtigt deres betydning.

Den første belgiske hingst kom til Danmark så tidligt som i 1895. I begyndelsen af 1900-tallet blev der importeret et stort antal hingste og hopper, som har dannet grundlag for Dansk-Belgisk Hesteavl. Hoppekåringen begyndte i Holbæk amt i 1913 og den første stambog udkom i 1921.

Siden har den Belgiske hest bredt sig overalt i landet og har været bondens og navnlig de større landbrugs solide trækkraft. På trods af, at landbruget nu er fuldt mekaniseret, findes der en god bestand af avlsdyr.

De belgiske heste findes i forskellige farver, de fleste er brune og brunskimlede, men der er også blåskimlede, rødskimlede og sorte. Farven har ingen betydning for de opnåelige bedømmelsesresultater.

Den belgiske hest bruges i dag ikke kun til det tunge markarbejde, nogle bliver brugt i skovbruget til udtrækning af træstammer, der hvor maskinerne må give op. Da belgieren både er rolig af natur og nem at omgås af voksne såvel som børn, er den en velegnet familie- og fritidshest.