Niels Grøndahl fortæller;

Interessen for den belgiske hest fik jeg fra min mors familie. Jeg var vildt imponeret når de store Hingste kom for at bedække hopperne. Det fik en afgørende betydning for min livsbane som hingste holder.

Min første belgierhingst var den blåskimlede Bombardier de Braibant som Peder og Frede Østergård havde indkøbt som føl opdrættet og fået kåret i 1 kl.

Bombardier de Braibant endte sine dage hos Holger Nielsen på Bølling Sølgaard.

Foråret står på spring og dermed også bedækningssæsonen.

Hvor mange hopper vil de tilrådighedsstående hingste betjene?

I 1942 da WW II gik ind i sit andet år steg tillæget af heste enormt og landets hingste fik endnu mere travlt.

Jeg har fundet en skitse som viser antal belgierhingste (små tal) og antal bedækkede hopper (store tal) i de forskellige amter..

Så kan I selv lege lidt med lommeregneren.. Resultatet vil nok gøre nutidens hingste ejere lidt misundelige.

I år er det 30 år siden at Torben Olsen fra Wiggottenborg og jeg i 1990 tog på studietur til Holland og Belgien for at se på belgierheste.

På vejen gennem Tyskland besøgte vi også nogle af mine gode bekendte i Oldenburg og så på varmblodshingste.

I Belgien og Holland besøgte vi flere af datidens fremtrædende opdrættere og hingsteholdere blandt andet folk som van der Heyden, De Greff E`lewijt, Sjak van Olmen og stall Wasssenhove som i sin tid solgte Oberon van Wassenhove til Danmark. Gården Wassenhove, som var et meget traditionsrigt opdrætningsted, blev drevet af 7 ugifte søskende og det var en oplevelse at komme indenfor og virkelig få skruet tiden tilbage.

Under tagudhængene var de gamle præmieringsskilte som var lavet i emallieret metal ophængt og fortalte om tidligere tider hvor man ikke fik pap og blik skilte som anerkendelse. Midt i gården var bygget et rødt murstenstårn til gårdens fjerkræ. Ænder og gæs i stuen, høns på 1 sal og duerne på øverste etage. Det var ikke lige sådan et hønsehus som man køber i BauHaus idag.

Turen sluttede af i Holland hvor vi overværede det store nationale championats skue I Hertogenbosch. Her var det Joe Hagris som vandt championatet med den blåskimlede Guido van StappershofBilleder ... Torben Olsen med avlsmatadoren Udo van de Brandevoort...Niels Grøndahl med championatshingsten Guido van Stappershof .... Det solide fjerkrætårn på Wassenhoeve.