Lene Damtoft

Lene fortæller:

Jeg vil gerne fortælle om mit møde og historie om den Belgiske hest.

Jeg flyttede på landet til Høng vinter 2004 i et nedlagt husmandssted med 5,2 ha jord. En smuk vinterdag med sne kørte vi en tur til Reersø.

Her mødte vi det flotte syn af mange tunge heste med hovskæg der gik på engen ned til vandet – virkelig idyllisk. Jeg sagde, at hvis vi nogen sinde skulle have hest, så skulle det være sådan en, for jeg havde i mit bybillede i KbH set Carlsbergs ølvogne kørte med tunge heste med hovskæg (ved godt i dag at det er Jyder ) Næste gang vi tog ud for at nyde hestene, foreslog jeg at vi fik en snak med ejeren og som sagt så gjort. Det resulterede i 2 brunskimlede hingsteføl fra Arne og Kirsten Høgh Hansen Fløjgården, til levering efter sommeren, hvor foldene først kunne laves efter høst. Vallentinus kaldte vi Thor og Albinus kaldte vi Balder.


Jeg havde ingen kendskab, erfaring eller ejet en hest før nu, men det havde Michael heldigvis, så jeg tænkte, at man vel vokser med opgaven som hesten selv vokser sig stor. Så der var mange ting at sætte sig ind i med foder, korrekt opstaldning (der blev lavet ny stald med korrekte mål), folde og ikke mindst socialisering af føllene. Alt var nyt for mig men også spændende.

Sommeren 2005 blev vi enige om at det tog alt for laaang tid, før vi kunne bruge plagene til noget rigtigt, og da vi gerne ville i gang med ridning mm købte vi 2 brune hopper fra Jørgen Vindcent i Farendløse.

Rita kaldte vi Frigg og Bartoline (vores alt for lille pony Belgier på 150 cm) kaldte vi Sif. Sommeren 2007 fik Sif et brunt hoppeføl, vores første føl: Liv af Damtoftgård, far: Euforie van Sluishoek.

Nu var vi i gang.


Vi blev meldt ind i ØDBH og Bromme køreforening og fik derfor hurtigt hestevenner i området, nogen endda med Belgier. Vi deltog med hestene ved Gørlev heste- og kræmmermarked, lærte flere venner at kende med tunge heste (Jyde folkene) og fik hurtigt gang i en masse sjove oplevelser.

Det er gennem årene blevet til shows på Roskilde dyrskue, optog og shows i Gørlev, pløjestævner rundt på Sjælland, køreture i skov og på vej, dressur, forhindrings- og maraton kørsel med 1 og 2 spand hest og sommerferie i hestevogn: Møn rundt, hvor vi var 7 equipager afsted sammen. Ture i bil med vores belgier venner til Holland og Belgien for at hilse på avlere og se kåring af Belgiere er det også blevet til.


I 2012 blev Sif aflivet og ind i stalden kom brune Fie af Farendløse. Dette forår 2020 har Fie fået et brunt hingsteføl Viggo af Damtoft og Fie er igen ifolet med hingsten Tom van de Kannelust.

I dag har jeg kun Fie og Viggo tilbage og glæder mig til endnu et føl til maj 2021.

Det er blevet til rigtig mange store oplevelser, som jeg ikke ville være foruden. Venskaberne fra Danmark, USA, Holland og Belgien holder heldigvis endnu.


Jeg har ikke været den store avler eller rytter, men kærligheden og interessen for Belgier hesten, er der ingen der kan tage fra mig.

De fleste billeder er taget af min ven Alan Waring.

Hilsen Lene Damtoft.