Kurt Andersen

Belgierhistorie fra Kurt Andersen

Kurt fortæller:

Året 1991 var for mig lidt et skelsættende år. Det var året hvor jeg blev formand for Øst Dansk Belgisk Hesteavl og derved fik en masse nye bekendte vest for Storebælt.

En af dem var H. P. Christoffersen fra Kristiansminde, som hen på efteråret kontaktede mig og fortalte at han havde nogle hingsteføl til salg og syntes jeg skulle komme over og se om ikke det var noget for mig.

På daværende tidspunkt kendte jeg ikke så meget til H. P. Christoffersen, men jeg vidste at han havde nogle stærke hoppestammer. Jeg har altid ment og gør det stadig; med en god afstamning går det aldrig helt galt. Jeg kontaktede derfor min gode ven Arne Høgh Hansen, om han ikke ville med.

Da vi kom til Kristiansminde blev vi først vist en brun og en blåskimmel, men da vi ikke syntes det var noget ville vi gerne se den sidste. Det var Borneo K som havde Bella K som moder. Bella K var ud af H. P. Christoffersens B-stamme som jeg mener, kan føres helt tilbage til hans fars tid. Faderen til Borneo K var avlsmatadoren Mister K, som var efter H. P. Christoffersen M-stamme. Derfor kom Borneo K med hjem og det har jeg aldrig fortrudt.

Borneo K var utrolig nem at arbejde med, og i 1994 stillede jeg ham til kåring på Vilhelmsborg, hvor han blev fløjhingst. Borneo K var kun en middelstor hingst 160-172 237-29,5. Alligevel var Borneo K fløjhingst i Roskilde i årene 1993, 1994, 1995 og 1996.


Borneo K var meget frugtbar og har 40stk afkom registreret i stambogen, hvoraf der er fire kårede hingste; Dolfus af Saras Hus, Farmens Tyson, Jarl af Spåbæk og Casper af Spåbæk. Derudover har han 15stk kårede hopper, alle i første kl., hvoraf to har opnået at blive skuets bedste følhoppe i Roskilde i 2003; Jacqueline af Vollerupgård, ejet og udstillet af Dorthe Egekjær. Derudover var Dorthe Egekjær første modtager af Henning Rasmussen legats ærespræmie. I 2011 blev Mientje af Nygård også skuets bedste følhoppe.


Men den største oplevelse med Borneo K, havde jeg den 21. oktober 2000, hvor over 100 besøgende fra hele landet var mødt for at overvære afkomssamlingen efter Borneo K. Afkomssamlingen blev bedømt med 1. klasse, 1.grad og 23 point. – Det var en dag man aldrig glemmer. 

I 2002 havde jeg fået en ny hingst, men den historie kan I få en anden gang. Og da det så viste sig, at Børge Christensen i Sørvad gerne ville købe Borneo K, og jeg viste at han ville få det godt der, endte han sine dage hos Børge Christensen. 

I efteråret 1998 blev jeg kontaktet af Hans Zøllner fra Horserød, som fortalte mig at han havde et hingsteføl gående, og om ikke det var noget for mig, at arbejde med. 

Det var Marcell af Horserød, hvor jeg i forvejen kendte moderen, som var Louise Kumpanis, som var efter Major Kumpanis. 

Nu er Louise Kumpanis næsten en historie i sig selv. Hun var født hos Hans Zøllner i 1983, hvor hun fik 13 føl – det sidste i 2003, som var efter Lars Van De Smidse. 

Ud af de 13stk afkom, blev der 5 kårede hingste; August af Horserød, Fokus Marki, Marcell af Horserød og Ludvig af Horserød. Derudover fik hun kårede 3 hopper, hvoraf den ene var Augusta, som blev Årets hoppe i ØDBH i 2003, udstillet af Arne Høgh Hansen. 

I 1995 stillede Hans Zøllner samling i Roskilde, efter Louise Kumpanis' mor; Rikke og vandt kampen om skues bedste samling. I 1996 stillede Hans igen samling i Roskilde, denne gang med Louise Kumpanis som stamhoppe og vandt igen kampen om skues bedste samling. Igen i 2002 stillede Hans samling med 3stk afkom efter Louise Kumpanis, hvoraf den ene var Marcell af Horserød. Det var godt at man var i lidt bedre kondi den gang, men jeg havde Anders Høgh Hansen på den anden side, så det gik fint. Faderen til Marcell var Marco Van Basten, som i 1994 fik Sjællandspræmie i Roskilde, ejet og udstillet af Hans Erik Rosted. 

Da vi nåede frem til 2001 stillede jeg BEH 1902 Marcell af Horserød til kåring, hvor han blev publikumsvinder, kåret i 1. kl.. Han burde nok have været genfremstillet, da han først var færdigudviklet som 4-5 års, ligesom jeg i dag fortryder, at jeg ikke stillede afkom efter ham. 

 

Marcell af Horserød har fået 50stk afkom, der er optaget i stambogen, hvoraf 2 hingste er kåret; Malthe E, tillagt hos Dorthe Egekjær og Diamant Af Fløjgård. Derudover er der kåret 15 hopper, hvoraf 4 er blevet Årets Hoppe i ØDBH; Nana fra Frederik Olsen, Jasmin fra Dorthe Egekjær, Meta af Vollerupgård og som den sidste Mocca af Vollerupgård, med 10 point. Derudover var der også lige Maren af Vollerupgård, som i 2008 fik 24 point i Roskilde som tre års, udstillet af Villy Nilsen.

Desværre blev Marcell nok også min sidste hingst, selvom jeg ikke syntes at der er noget som at have en god hingst gående.

Men det er da med en vis stolthed, at mine tre hingste har fået 111stk afkom registreret i stambogen, og at jeg hver dag kan se på et tipoldebarn, efter BE12183 Mientje Van Het Hoog.