Kurt Andersen 1. del

Kurt fortæller

Jeg tror der er et gammelt ordsprog der siger: "Hvad man i ungdommen nemmer, man ej i alderdommen glemmer".

Jeg er født på en gård hvor alt markarbejde stort set forgik med heste. Jeg mener at der dengang var 5 spand belgier heste og jeg husker tydeligt at det bare var om at være i stalden når det var fyraften og hestene skulle rides på engen, for så fik jeg altid en at ride på.

Da min far var hestemand og meget efterspurgt mønstre ved dyrskuer m.m. omend det var i Slagelse eller på Bellahøj, så fik jeg altid lov at tage med. Så min interesse for heste og dyrskuer har jeg ikke fra fremmede.


I 1970 købte jeg Vollerupgård, og noget af det første jeg købte var en hest, dog ikke en belgier. Her blev der næsten hvert år avlet føl, så jeg kunne give min far noget af den glæde tilbage, han have givet mig. Men i 1985 fik jeg en god ven der har hjulpet lige siden, hun hedder Dorthe Egekjær, hvor der kom gang i DV avlen. Sammen med Dorthe, kom avlen af belgierhestene og jeg med avlen af Knabstruppere og så skulle vi ellers afsted på dyrskue hvor vi klarede os godt.


I 1988 skete det endelig, at jeg fik 3 belgierheste, som jeg fik i bytte for en traktor jeg havde fået i overskud. Herefter tog Dorthe og jeg til åbent hus hos Arne Hansen på Fløjgården, hvor vi fik en meget hjertelig modtagelse. Arne mente at jeg skulle komme til ham for at få bedækket hoppe ved BEH1796 Chackleton af Grotkær, som i 1989 fik Sjællandspræmie. Dette blev også starten på et venskab jeg siden har sat stor pris på.


I 1990 kom så det første belgierføl, samme nat havde Dorthe en DV der folede, hvor det dog kun var føllet der overlevede. Heldigvis tog belgierhoppen BE12029 Rosita af Stensby begge føl til sig, og afsted til Roskilde Dyrskue tog vi. På Dyrskuet var der fremmødt 11 følhopper til bedømmelse, og efter den første rundtur, sagde jeg til Dorthe "Jeg tror ikke vi kommer på fløjen." men det gjorde vi, trods vi gik sidst.

Det tog nu ikke modet fra os, så vi tog derfor hjem og købte BE12027 Belinda af Stensby. Hun blev stamhoppe til min B stamme, hvor hun fik i alt 10 føl. Hendes sidste føl fik hun i en alder af 20 år. Hun er derudover også mormor til Årets hoppe i ØDBH 2018, BE12920 Belinda11 af Vollerupgård.


I 1992 var jeg til Hingstekåring på Vilhelmsborg, hvor jeg faldt for fløjhingsten i 4 års holdet, BEH1838 Duko Skovvang, som var han født hos Jens Arne Jensen og udstillet af Gustav Larsen. Duko var efter BEH1783 Luron af Kjærsgård og BE Aci Rytterhøj med BEH1717 Duko van Schoonebeek som morfar. Dog havde Gustav nogle betingelser for handlen, men det lykkedes i sidste ende.

Inden Duko Skovvang nåede at komme hjem til mig, havde jeg været ude for et trafikuheld og var derfor kommet på krykker. Jeg havde jo heldigvis Dorthe som kunne hjælpe, så han blev tilmeldt til Roskilde Dyrskue. Det var den sidste hest Poul Sørensen flettede og da det kom til kampen om Sjællandspræmien, mønstrede Dorthe ham til sejr. Dette betød at vi blev inviteret til Landskue i Herning, som blev en tur vi sent glemmer. Her var der nemlig fest fra tidlig morgen til langt ud på natten, for Danmark havde nemlig vundet EM i fodbold.


Duko Skovvang nåede at få registreret 21 afkom inden han i 1995 blev ramt af nyreslag og måtte aflives. På det tidspunkt havde jeg fået en ny hingst, men den historie kan I få en anden dag.

I efteråret 1992, havde Hans Erik Rosted bestilt H. P. Christoffersen Dons, til at skaffe ham en importeret hoppe. Da den var kommet hjem, blev jeg inviteret med over, for at se den. Efter at vi var blevet godt beværtet inde hos Ina, skulle vi ud og se hesten.

Men da vi kom ind i stalden, stod der to hopper, en blåskimmel og en brunskimmel. Rosted var nok mest varm på den blåskimlede, og hvorvidt vi fik handlet husker jeg ikke, men inden vi kørte derfra, havde jeg købt den brunskimlede og det har jeg aldrig fortrudt!


Den brunskimlede var nemlig. BE12183 Mientje Van Het Hoog, som blev stammoder til min M stamme, som jeg stadig har i dag. Mientje var efter K2807 Udo Van Brandevoort og var ifolet med avlsmatadoren K2780 Doris Van De Bolman, som er samme hingst der er stamfader til Jens Evalds hoppestamme.

1993 fik Mientje nok det bedste hoppeføl jeg til dato har fået; Madonna af Vollerupgård. Samme år blev Mientje kåret i Gørlev med 10 point og blev Åres hoppe i ØDBH 1993. Derudover blev hun tilmeldt til Roskilde Dyrskue, hvor Dorthe mønstrede hende, hvor hun fik 24 point og indgik i kampen om skues bedste følhoppe.


Her gjorde Dorthe det igen, og jeg tror næsten Mientje og Dorthe fik fuldt hus og blev skues bedste følhoppe. Dette gentog sig også året efter, så I kan nok forstå, at jeg er glad for Dorthe og hendes mønstringsevner, som hun har gjort brug af mange gange siden. Men den historie kan I få anden dag.