Jens Peter fortæller:

Mit liv med de belgiske heste, startede i Jelling, hos Anton Ravn, Jellinggård. For ca. 60 år siden startede mit liv med belgier heste, jeg blev inviteret ned for at se et føl hos Anton Ravn.

Det har været utrolig interessant at følge belgierens udvikling fra den gang til nu. Den gang var de avlet efter de skulle kunne trække det helt tunge læs i skridt gang, store og brede var de dengang. Det er en helt anden type der bliver avlet efter i dag.

Jeg købte min første belgier da jeg var omkring 18 år. Den var tillagt nede ved Axel Augustinus, den blev solgt til Bornholm. Senere købte jeg en hoppe der var tillagt ved Hessel Lund Andersen, den fik 4 hingsteføl og et hoppeføl som jeg beholdte. Jeg er uddannet landmand og arbejdede på forskellige gårde og her var det en betingelse at jeg skulle kunne have mine heste med mig.

I 1978 etablerede jeg mig selv på en gård i Hedegård ved Give og her havde jeg jo plads til at have mine heste. Sammen med plagen fra hoppen efter Hessel lund Andersen købte jeg en tre års hoppe af Jørgen Jensen, Silkeborg. Dem havde jeg desværre ikke meget held med, den ene kunne ikke fole uden man var hos den, og ved den anden ville føllene ikke patte. Herefter købte jeg en hoppe fra Belgien som hvor det hele lykkedes med folinger og føl.

Som hoppejer af 3-4 avlshopper, burde der være en økonomisk gevinst ved at have egen hingst. Jeg havde på dette tidspunkt en hjemmetillagt 2 års hingstplag, som jeg ikke synes havde udviklet sig positivt nok.

Hen over sommeren fik jeg tilbudt at bytte med en kåret hingst. Det var Samba 2 af Veldt, den var kåret i 2 klasse, men jeg synes dog at mit hoppe materiale var for godt til en 2klasses hingst. Jeg erfarede at Niels Rasmussen havde en god 2 års og ville gerne bytte.

Det var Axell Rytterhøj, dermed mente jeg at have gjort et kup. Men på ungskuet var dommerne ikke helt enige den blev bedømt med 2 præmie. dog måtte den gerne benyttes til avl. Det viste sig senere at den til kåringen blev kåret i første klasse med ærespræmie fra Støvrings hingstedepot.

Efter nogle år var jeg nødt at skifte hingst, så jeg købte en 1 års indført plag. Det var den blåskimlede Robin Van´t Meulmanskampf. Den blev meget brugt i stort set hele landet. Den sidste hingst var den eneste hjemmeavlede Mister Blue af Brande. den nåede desværre kun at blive far til et hoppeføl som jeg glæder mig meget til at se fremover.

Det var så de sidste 40 år oplevet som hingsteholder.

På billedet nedenfor ses Mister Blue af Brande til hingstekåring i 2014 hvor han blev kåret med 8 point i helhed.