Helle Brix Aabern

Helle fortæller

Vores belgier historie starter i 2012, hvor vi var flyttet til Kyringe, til leje på en gård. På det tidspunkt havde vi en Fjordhest og en Haflinger.

Vi skulle finde et nyt sted at købe wrap og hø til hestene og vi blev foreslået Bent Rasmussen, der boede lidt længere oppe af vejen. På det tidspunkt have Bent hopperne Bellis Skovlund og Stella Van Gasbeek, samt Hansi af Søtofte, føl efter Stella.

Efter et par år og vi havde udvidet flokken med en Dansk Varmblod hoppe, skulle der hegn op på nye marker vi havde lejet. Vi havde lånt udlejerens gamle Volvo traktor og en vogn til at køre hegns materialer på. En af foldene lå ned til en sø og ja det endte med at traktoren sad fast. Det var første gang Simon sad i sådan en traktor, så inden han fandt spærret til baghjulene var den godt gravet ned.


Så der var ikke andet for end at ringe til Bent, så han kunne trække traktoren fri. Det lykkedes, så måtte vi jo hellere til lommerne. Bent ville dog ikke have penge, men til gengæld ville han gerne have hvis vi kunne hjælpe med at stille Bellis til om kåring, da hun på det tidspunkt var kåret i 2. kl. med 7 point. Bent mente helt sikkert hun var udviklet til det bedre, så hun skulle afsted igen.

Bellis kom til om kåring i 2014 og blev kåret i 1. kl. med 8 point, vi blev taget rigtig godt imod af alle Belgierfolkene i Gørlev. Endvidere begyndte vi at syntes godt om de blide kæmper, derfor tilbød Helle at ville tilride Bents heste.

Det startede med tilridning af hoppen Stella, som vi fik et super godt bånd til. Så da hun fik det røde hingsteføl, Samson Af Søtofte, i 2015 var vi klar til at købe ham. Vi hjalp med at udstille dem på Roskilde Dyrskue, hvor de fik 23 point og Ærespræmie. Her dukkede Keld Jonstrup op og ville købe Samson til avlshingst. Det syntes vi lød super spændende fremfor vi blot ville kastrere ham, så han blev solgt til Nordjylland.

Vi fik lov til at købe vores egen landejendom i udkanten af Jyderup, så vi flyttede desværre lidt længere væk fra Bent, men kom stadig forbi for at nusse om hans heste. Især når der var en foling nært forestående. Det er stadig nogle af de bedste oplevelser man kan få, når man hjælper et føl til verdenen.

Året efter folede Stella et brunt hoppeføl, Stine af Søtofte. Vi overvejede at købe Stine men var ikke helt sikker. En af de første gange Stella og Stine kom ud på fold, satte vi os ned på folden. Kort efter kom Stine, lagde sig i Simons skød; ja så er man sikker på det skal være den. Kort efter vi købte hende blev vi tilbudt at købe Samson Fra Keld, hvilket vi takkede ja til, da vi havde været med til hele hans fødsel, så han betød en del for os.

Vi tænkte så at det ville være sjovt at prøve at stille Samson til hingstekåring, så det blev han i Randers i 2018 og kåret i 1.kl. med 8 point. I 2018 var Helles debut på showholdet med Stella van Gasbeek, en god test til at se om tilridningen nu også var god nok.

Helsøster Stine blev kåret i 2019, 1. kl. 9 point. Blev ifolet med Skelmosegaards Hingst, Tom Van De Kannelust. Så vi har nu også fået vores første hingsteføl, Svenne af Bjergkroggaard, her på gården.


I 2019 blev vi også ejer af belgierhoppen, Trine. På daværende tidspunkt 11 år fra Karrebæksminde. Helt rå, stak af når man prøvede at gå med hende, kunne ikke løfte ben mv.

En masse træning, og hun kunne få alm. Smed her i 2020. Hun er lige blevet hjemmekåret pga. aflyst Gørlev skue, i 1. kl. 9 point. Så vi er stolte over arbejdet, har båret frugt.

Fik hende bedækket med vores hingst, Samson, så det bliver rigtig spændende hvad der kommer ud af det til næste år.

Vi ser frem til mange flere gode stunder med belgierfolkene.