Hoppekåring

Ved kåringen bliver hoppen bedømt og derefter tildelt et stambogsnummer og bliver indskrevet i stambogen.
Der afholdes kåring i hhv ØDBH og BHJ og for at kåre sin hoppe skal man være medlem af den forening hvor man ønsker at stille hoppen til kåring.
Hoppekåringsdommerne er valgt på generalforsamlingen, de bedømmer hopperne og tildeler point og placering.

Hopper, der fremstilles til kåring, skal være af ren belgisk afstamning og der skal foreligge registreringsattest fra Landsudvalget for Hesteavl eller fra officiel belgisk avlsorganisation i udlandet. Der må højest være tale om 1/16 fremmed blod af anden trækhesterace.

For opnåelse af kåring i 1. kl. kræves, at samtlige dyr i hoppens afstamning i 3 led er fremstillet for en kåringskommission i et EU-anerkendt avlsforbund og har opnået kåring. Hopper med manglende kåring hos en eller flere hopper i afstamningen kan maksimalt kåres i 2. kl. Hopper med manglende kåring/avlsgodkendelse hos en eller flere hingste i afstamningen kan ikke fremstilles til kåring.

For hopper, der ikke lever op til afstamningskravene i afsnit er der etableret et bilag til stambogens hovedafsnit, kaldet forregisteret. Bilaget er underopdelt i F1, F2 og F3.

I afsnit F1 optages hopper, der er godkendt af Dansk Belgisk Hesteavl, og som er uden anerkendt afstamning (max 6 point).

I afsnit F2 optages hopper, godkendt af Dansk Belgisk Hesteavl, hvis fader er godkendt til avl i forbundet eller tilsvarende EU-anerkendt avlsforbund, og hvis moder er optaget i bilagets afsnit F1 (max 7 point).

I afsnit F3 optages hopper, godkendt af Dansk Belgisk Hesteavl, hvis fader er godkendt til avl i forbundet eller et tilsvarende EU-anerkendt avlsforbund, og hvis moder er optaget i bilagets afsnit F2 (max 8 point).

Eventuelle købere kan få forhåndsgodkendt stamtavlen af avlsledelsen.

Ingen kan deltage i bedømmelse af dyr han/hun selv ejer eller er opdrætter af eller på anden måde økonomisk er interesseret i, eller har ejet inden for de sidste 6 måneder.

Vi anbefaler at kåre alle hopper, også hvis man ikke planlægger et føl umiddelbart, ingen ved hvad fremtiden bringer for en hest og det er utroligt ærgeligt hvis en ukåret hoppe falder væk efter den har folet.